Kender du konsekvensen af de nye momsregler i EU?

Kender du konsekvensen af de nye momsregler i EU?

Helt tilbage i december 2017 indgik Europakommissionen en aftale om nye momsregler, der skal gælde for onlinesalg i hele EU. Reglerne skulle være trådt i kraft i januar 2021, men pga. coronakrisen er de blevet udskudt og træder først i kraft 1. juli 2021. Læs med her og find ud af, hvordan de nye regler kommer til at påvirke din webshop.

Hvornår bliver din shop omfattet af de nye regler?

Hvad betyder de nye regler i praksis for dig? Bl.a. at du skal lægge momssatsen fra købers hjemland til varens pris, hvis:

  • du sælger fysiske varer og
  • samlet sælger for mere end 10.000 euro (75.000kr.) om året til andre EU-lande.

Sælger din virksomhed for under 10.000 Euro årligt til andre EU-lande, kan du fortsætte med at bruge dit hjemlands momssats. Det er vigtigt at være opmærksom på, at denne grænse kommer til at gælde for samtlige salg til hele EU, og ikke længere pr. land man sælger til.

Nye momsregler = konkurrencemæssige fordele for din webshop

De nye momsregler er gode nyheder for danske netbutikker. Danmark har længe haft en højere momssats end de øvrige EU-lande, så de nye regler giver dig potentielt nogle konkurrencemæssige fordele, som tidligere har været forbeholdt andre europæiske webshops.

Det bliver også nemmere at registrere og afregne moms ved salg til kunder i andre EU-lande for den enkelte virksomhed. Fremover kan du nemlig nøjes med at momsregistrere dig i dit hjemland – og så gælder registreringen for ALLE lande i EU.

Det kommer til at foregå i en online ’one stop shop’-portal, der allerede eksisterer til virksomheder, som har onlinesalg af telekommunikation, transmission eller elektronisk leverede tjenester. De skal på den måde kun registrere sig i deres eget medlemsland. Og netop den eksisterende platform udvides, så den øvrige online handel også dækkes ind.

Man vil kunne tilmelde sig den nye, udvidede One-Stop-shop via www.skat.dk fra d. 1. april.

Momsfritagelsen forsvinder for lande udenfor EU

En anden betydningsfuld ændring er, at den nedre grænse for momsfritagelse forsvinder for lande udenfor EU. Grænsen ligger på nuværende tidspunkt på 80 kr., noget især flere asiatiske lande gør brug af for at undgå moms.

”Det vælter ind med billige pakker fra Asien, der ikke bliver betalt moms af. Det er en kæmpe fordel for de asiatiske virksomheder, for danske virksomheder skal jo betale moms ved hver vare,” fortæller Niels Ralund 
E-handelsdirektør, Dansk Erhverv.

Branchedirektør i DI Handel, Sidsel Dyrholm Holst, udtaler i den forbindelse:

"Det er rigtig ærgerligt for danske e-handlere, at ikrafttrædelsen af de nye momsregler bliver udskudt med et halvt år. De gør nemlig op med en lang række udfordringer, som eksisterer i dag. Et eksempel er den nuværende fritagelse for moms på varer fra lande udenfor EU med en værdi under kr. 80, som betyder, at rigtig mange varer fra Kina kan sælges uden moms og dermed langt billigere på det danske marked. Det er med til at forvride konkurrencen for danske virksomheder.

Onlinemarkedspladser bliver ansvarlige for, at der opkræves moms

De nye momsregler sætter også fokus på de store online markedspladser som Amazon og eBay, der snupper en stadig større del af e-handlen i EU. Med de nye regler bliver onlinemarkedspladserne betragtet som sælgere, når europæiske kunder køber produkter fra en virksomhed udenfor EU, der har en værdi på op til 150 Euro. Og benytter sælgerne sig af et af onlinemarkedspladsernes europæiske lagere, er det samme gældende – uanset pris.

Det er dokumenteret, at virksomheder udenfor EU på nuværende tidspunkt bruger onlinemarkedspladserne til at sælge produkter til europæiske forbrugere – uden at betale moms.

Dette betyder, at de store onlinemarkedspladser for første gang skal sikre, at der opkræves moms ifm. salg af produkter på deres platforme, der fremstilles af virksomheder i tredjelande til EU-forbrugere. Det gælder også for salg af varer, der allerede opbevares af ikke-europæiske virksomheder på lagre (såkaldte 'opfyldelsescentre') inden for EU, da dette ofte er en metode, som bruges til at sælge varer momsfrit til forbrugere i EU.

SKAT’s vejledninger til de nye momsregler er på vej

Hjælpen er på vej! Hvis du er helt i vildrede omkring de nye momsregler, så fortvivl ikke. Skat har nedsat en arbejdsgruppe, der skal lave vejledninger til, hvordan du og alle andre danske webshops skal implementere de nye momsregler.

Der er dog først deadline på vejledningerne d. 1. april 2021, så de er endnu ikke klar. Men vi holder skarpt øje med udmeldinger om de nye regler og holder dig løbende opdateret med den nyeste viden her.

 

/Tina Engelsen Pedersen
Customer Care Consultant
ten@nozebra.dk